JUSTin suunnittelu- ja toteutusmalli vientituotteena Slovakiaan?

Joukko slovakialaisia vieraita Kežmarokin kaupungista Slovakiasta vieraili Järvenpään uudessa sosiaali- ja terveyskeskus JUSTissa. Tapaamisen tarkoituksena oli esitellä palkittua Järvenpään uutta sosiaali- ja terveyskeskus JUSTia toteutusmallipohjaksi paikalliselle terveyskeskushankkeelle Slovakiaan.

Vieraille JUSTin toteutusmallia esittelivät toimitusjohtaja Jari Toivon lisäksi johtajalääkäri Jarmo Anttila sekä  Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen Sotera-instituutin tutkija, professori Erkki Vauramo.  Hän on ollut vuosien varrella aikaisemmin yhteistyössä Slovakian suuntaan erilaisten SOTE-hankkeiden tiimoilta.


JUST on rakennettu Järvenpäässä nykyiselle keskeiselle sijaintipaikalleen Professori Erkki Vauramon ehdotuksesta.

Professori Vauramon mukaan terveydenhuollon prosessit ja niihin liittyvän kompleksisuuden hallinta on JUSTin toteutuksessa onnistunut erinomaisesti, joten toimintamallista voidaan kehittää myös vientituote. Lisäksi Vauramon mukaan JUSTissa käytetty systemaattinen suunnitteluprosessi synnytti tekemisen aikana hoitojärjestelmäinnovaatioita, joita ei perinteisen rakentamismallin mukaan toimittaessa saada aikaan.  Muita keskeisiä JUSTin valtteja ovat professori Vauramon mukaan rakentamisen laatutaso ja rakentamisbudjetissa pysyminen.

Slovakialaiset vieraat tutustuivat JUSTin tiloihin sekä keskustelivat asiantuntijoiden ja henkilökunnan kanssa suunnittelusta, rakentamisesta ja käytöstä. Erityistä kiinnostusta vieraissa herätti JUST-hankkeessa käytetty käyttäjälähtöinen suunnitteluprosessi, jonka avulla saatiin asiantuntijoiden hiljainen tieto hyödynnettyä, Jari Toivo kertoo.

 

Vierailijat (Kežmarokin kaupunki)

Jana Kollarova
Kvetoslava Kotrbova
Martina Orlovska
Jaroslav Strak
Jan Kralik

Vierailuryhmän isännät (SOTERA)

Pirjo Sanaksenaho
Erkki Vauramo

Isännät/esittelijät (JUST)

Jari Toivo
Jarmo Anttila
Mari Järvisalo
Heli Komulainen